Süleymaniye (Szulejmán) mecset

Ahmet kedvence Isztambulban

Ma meglestük a Süleymaniye Mecsetet. Ez egy igazán letisztult, egyszerű(bb), de mégis gyönyörű mecset. Kevesebb turista jön el ide, így igazán átjött a hangulata, bár éppen csak páran imádkoztak bent. Mégis nagyon jó volt. Elhelyeztek pár ismeretterjesztő táblát a mecsetben az iszlám vallásról, Mohanemedtől, az iszlám vallás viszonyulása Szűz Máriához, Jézushoz...stb Továbbá, hogy miért gondolnak az emberek az muszlimokra, mint  bűnözőkre...stb Nagyon érdekes volt, így egy kis időt eltöltöttünk ott, mire mindent elolvastam. Ráadásul az egyik ott dolgozó nagyon készséges volt, felhívta a figyelmünket, hogy a női imahelyen van pár ingyenes tájékoztató füzet. Úgyhogy szereztem egy pár füzetet meg leírást, sőt egy hangoskönyvet is Muhammad (Mohamed) életéről. Meg egy klassz kis metro térképet. Meg egy családfát, ami levezeti Ádámtól és Évától a prófétákat Noah-on keresztül Ábrahámig, Mózesig, Jézusig és Mohamedig. Baromi izgi, majd normálisan áttanulmányozom, most még csak átfutottam. 

A Szulejmán mecsetről: I. Szulejmán szultán nevéhez kötődő mecset, a második legnagyobb Isztambulban. 1550-ben kezdte el építtetni Sinan mesterrel. Ő építette a Yeni Camit is, ha még emlékeztek hétfőről. A fűszerpiac melletti mecset. A mecset 7 évig épült. A 4 minaret szimbólikus: I. Szulejmán a negyedik szultán Isztambulban és a 4 minareten található 10 erkély azt jelenti, hogy a szultán a 10. az Oszmán Dinasztiában. 
A kertben mauzóleum is található, itt nyugszik Sinan építész mester is. A mecsetet többször fel kellett újítani, párszor tűzvész áldozata lett, aztán az I. világháborúban fegyverraktárként használták a kertet. Amíg fel nem robbant. Aztán már nem annyira. Akkor is újra kellett építeni. Aztán 1956 óta elvileg olyan, mint ma. Szép.