Maiden's Tower

ahol még én se voltam korábban :)

Nagyon tetszett, hogy a lépcsőn fölfelé menet mindenféle érdekes információt olvashattunk a toronyról és volt egy-két kivetítős is. :) 
A török legenda 
szerint a szultán a kedvenc lányának építtette, mert egy jós megjövendölte, hogy a lányt a 18. születésnapján egy mérges kígyó halálra marja. A szultán, hogy ezt megelőzze a toronyba záratta a lányát (távol a szárazföldtől, de mégis közel a palotájához). Az apja ugyan gyakran látogatta lányát, de senki mást nem engedett a közelébe. A szultán a hercegnő 18. születésnapjára egy drága, egzotikus gyümölcskosarat vitt ajándékba, de ebben megbújt egy áspiskígyó, mely végül megmarta a lányt, aki apja karjai közt halt meg. Szóval a jóslat bekövetkezett. 
Amúgy a kolera járvány idején elkülönítőként szolgált, de volt börtön is mielőtt világítótoronyként kezdett üzemelni. 1992-ben  egy csapat fiatal költő kivonult a toronyhoz, és a polgármester támogatásával bejelentette, hogy szeretne kulturális központot létesíteni a szinte teljesen magára hagyott épületben. Végtére is évszázadokon át számos költőnek és írónak adott ihletést. Ezután egy ideig nagy volt az élet: műalkotásokból meg fotókból kiállításokat rendeztek a toronyban, és koncerteket tartottak. Erre a rövid időszakra a tornyot „a költészet otthonává” nyilvánították.
Úgyhogy aranyos kis Maiden's Tower. Tetszett :)