salep

a fincsi török ital

20150220_134615.jpg_640x480

Íme a Salep. Már írtam róla, csak akkor elfelejtettem a nevét. Ez volt az, amiből instant változatot ittunk Gökcével a kórházban. Iszonyúan finom, engem a forró fehér csokira emlékeztet az állaga, az íze pedig olyan isteni krémes, tejes-szerű, sűrű. Nagyon édes. Igazából Orchidea gyökérből készül. Vagyis a gumójából. Megszárítják és ledarálják majd tejet adnak hozzá. Az jó kérdés, hogy kinek jutott eszébe először orchidea gyökeret főzőcskézni, de tény, hogy már az Oszmán Birodalomban is népszerű volt. Eredetileg orvosságként használták meghűlésre, torokfájásra (és nemi vágyfokozóként is, mert hasonlított VALAMIRE, így arra következtettek, hogy biztos jó afrodiziákum is). Nagyon forrón szolgálják fel, így valóban átmelegíti az embert, kellemes lehet megfázás esetén. A tetejére fahéjat szórnak. Nyáron a fagyiban is megtalálható a salep. Vagyis ez a fagyi egyik alapanyaga. Torokfájás elleni salep a fagyiban :D A gumóban sok növényi nyálka és keményítő van, ezért jó a betegségek leküzdésére, energiával látja el a legyengült szervezetet. Ma mondjuk már háttérbe szorult ez a profil, inkább élvezeti szerepet tölt be az ízletes forró ital. De tény, hogy télen előszeretettel iszogatják az emberek. 
Sajnos azonban a rengeteg gumó begyűjtése miatt veszélyeztetetté váltak az orchidea fajok, Iránban is egyre több az illegális salep gyűjtés és export és Törökországban is egyre kevésbé kielégíthető az emberek salep gyűjtési vágya a megfogyatkozott növények miatt.